Risotto z kurczakiem


Wygrałam patelnię do paello ..no i musiałam ją wypróbować, w sumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię.
  • 250 g ryżu
  • pierś z kurczaka
  • vegeta do mięs
  • mieszanka warzyw [ u mnie chińska]
  • 2 kieliszki wina
  • 2-3 szkl. gorącego bulionu
  •  sól, pieprz 
  • masło
Pierś z kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę.Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę  warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić.




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.